Skip to main content

De voordelen van schelpen

De tijd van PUR en EPS is lang voorbij. Bouwers vandaag vragen om effectieve en efficiënte oplossingen die mens- en milieuvriendelijk zijn. Eco Schelpen dus!

Een duurzame en natuurlijke grondstof

Schelpen worden per schip gewonnen en opgezogen uit de Noordzee en de Zeeuwse wateren. Aan boord gaan ze door een zeef en krijgen ze een flinke wasbeurt. Tot drie keer toe, want aan wal worden de schelpen opnieuw gezeefd en gewassen met zoet water. Zo blijven er geen zoutresten meer achter en wordt de fauna en flora niet verstoord. En schelpen zijn nagroeibaar. Jaarlijks maken weekdieren volop nieuwe schelpen. De voorraad is dus onbeperkt!

Snel en efficiënt

Schelpenisolatie kan ook worden geblazen. Dit is, daar waar mogelijk, de efficiëntste manier om de isolatie aan te brengen. Bij het blazen wordt de schelpenisolatie gelijkmatig over de ruimte verdeeld.

Het blazen van schelpenisolatie is de enige manier om moeilijk bereikbare ruimtes, zoals onder vloeren en in kruipruimtes, snel en efficiënt te isoleren. De meeste kruipruimtes in België zijn relatief klein en hebben veel obstakels, zoals leidingen en balken. 

Voor andere toepassingen zijn Eco Schelpen verkrijgbaar in bulk, big bags of in zakken van 20l.

Stabiliteit

Ja, schelpenisolatie op volle grond is stabiel en drukvast. De dichtheid van de schelpenisolatie en de verdere vloeropbouw bepalen de uiteindelijke druksterkte.

Schelpenisolatie met een dichtheid van 650 kg/m³ heeft een druksterkte van ca. 88 kPa. Dit betekent dat de isolatie een belasting van 88 kilo per vierkante meter kan weerstaan. Schelpenisolatie met een dichtheid van 1.000 kg/m³ heeft een druksterkte van ca. 122 kPa.

Dit is voldoende voor de meeste toepassingen op volle grond, zoals kamers, parkeerplaatsen, terrassen en paden.

Voor zwaardere belastingen, zoals industrieterreinen, is het raadzaam om schelpenisolatie met een hogere dichtheid te gebruiken. 

De prijs

Isolatie met schelpen is goedkoper dan traditionele materialen:

  • De grondstof is goedkoop. Schelpen zijn een natuurlijk materiaal dat gemakkelijk te delven is. 
  • Een lokaal product uit de Noordzee.  Transportkosten zijn daardoor lager dan voor andere grondstoffen, die van verder weg moeten worden aangevoerd.
  • De installatie is eenvoudig. En snel!

Schelpenisolatie is daardoor goedkoper in zijn totale opbouw tegenover een traditionele isolatie-opbouw. 

Prijsberekening vloeropbouw

Op volle grond vervangt een ecologische vloeropbouw verschillende lagen van een traditionele vloeropbouw: isolatie met EPS of PUR, beton en de folie. 

De exacte prijs van schelpenisolatie hangt af van een aantal factoren, zoals de dikte van de isolatie, de grootte van de fractie en de bereikbaarheid van de locatie.

Ecologisch

  1. schelpen
  2. kurkplaten

Traditioneel

  • Isolatie EPS / PUR
  • Beton
  • Folie

Info & bestelling

ingeblazen schelpen

Ingeblazen

big bags

Big Bags

Zakken van 20l

Op zoek naar informatie? Download technische fiches, vloeropbouwen, attesten en onderzoeken.

Vandenpeereboomstraat 18
2140 Antwerpen, België
logo ecoschelp

© Ecoschelp . All rights reserved. by Stekkedoos.