Skip to main content

Infiltratiebekkens met schelpen

Een innovatieve oplossing die steeds meer
aan populariteit wint. En terecht!

Infiltratie op binnenplaats

Infiltratiebekken op een binnenplaats met tegels

Duurzaam, milieuvriendelijk en kostenefficiënt

Schelpen zijn een natuurlijk materiaal dat overvloedig beschikbaar is. In infiltratiebekkens is het een milieuvriendelijke oplossing, omdat het geen schadelijke chemicaliën of andere verontreinigingen introduceert in het regenwater.

In vergelijking met traditionele methoden, waarbij vaak synthetische materialen worden gebruikt, minimaliseert het gebruik van schelpen de ecologische impact en draagt het bij aan duurzaam waterbeheer. Geen plastic!

Bovendien zijn schelpen een onderhoudsarme oplossing. Ze vereisen weinig tot geen onderhoud, wat de operationele kosten drastisch verlaagt. Dit maakt schelpen niet alleen effectief, maar ook kostenefficiënt op de lange termijn.

Verbeterde Waterkwaliteit

Schelpen hebben natuurlijke filtratie-eigenschappen. Wanneer regenwater door de schelpen stroomt, filteren deze de onzuiverheden en sedimenten er simpel en effectief uit. Met als resultaat: een betere waterkwaliteit in de infiltratiebekkens.

Dit in tegenstelling tot sommige traditionele methoden, waarbij verontreinigingen moeilijker te verwijderen zijn. Schelpen zorgen zo voor een natuurlijke zuivering van regenwater en dat is gunstig voor het milieu en de lokale ecosystemen.

Waterretentie en Overstromingspreventie

Schelpen hebben een uitstekende waterretentiecapaciteit. Ze absorberen en houden water vast, waardoor het risico op overstromingen wordt verminderd.

Schelpen functioneren beter dan de meeste traditionele bekkenmaterialen met beperkte waterretentie. Snelle afvoer van regenwater veroorzaakt overstromingsgevaar. Schelpen in infiltratiebekkens bevorderen een geleidelijke waterafvoer en verminderen zo de kans op overstromingen.

Thermische Eigenschappen

Schelpen hebben natuurlijke thermische eigenschappen die bijdragen aan het reguleren van de watertemperatuur. Dit is vooral relevant in stedelijke gebieden waar het verharde oppervlak in de zomer vaak leidt tot hitte-eilandeffecten.

Schelpen in infiltratiebekkens helpen de watertemperatuur te stabiliseren, wat gunstig is voor het behoud van aquatische ecosystemen en de algemene lokale klimaatbeheersing.

Ben je verplicht om een infiltratie te voorzien?

Een infiltratievoorziening is verplicht bij bouw, herbouw of uitbreiding van

  • een overdekte constructie met een nieuwe oppervlakte van meer dan 40 m2.
  • Bij nieuwe verkavelingen zijn collectieve infiltratievoorzieningen verplicht.

Voor percelen kleiner dan 250 m² is geen infiltratie verplicht.

De overloop van de regenwaterput moet aangesloten worden op een infiltratie- of buffervoorziening (als die verplicht is volgens de ‘Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening (GSV) Hemelwater’).

OPM: Uw provincie of gemeente kan strengere regels opleggen. Vraag na bij uw gemeente welke regels er van toepassing zijn.

Info & bestelling

ingeblazen schelpen

Ingeblazen

big bags

Big Bags

Zakken van 20l

Op zoek naar informatie? Download technische fiches, vloeropbouwen, attesten en onderzoeken.

Vandenpeereboomstraat 18
2140 Antwerpen, België
logo ecoschelp

© Ecoschelp . All rights reserved. by Stekkedoos.