Skip to main content

Schelpen in kruipruimtes

Schelpen houden kruipruimtes droog en zorgen ook voor de thermische isolatie ervan

Schelpen worden ingeblazen

Vochtproblemen oplossen met schelpen

Last van een koude vloer of vochtige muren? Of zelfs schimmel en stank? Met schelpenisolatie pak je problemen met een vochtige kruipruimte duurzaam en natuurlijk aan.

Schelpen zijn een poreus materiaal, waardoor ze capillair vocht kunnen opnemen. Als er vocht in de bodem van een kruipruimte zit, zullen de schelpen dit vocht opnemen en het vervolgens naar boven transporteren. Daar kan het water in de kruipruimte op een geleidelijke manier verdampen.

Zij zuiveren zelfs het klimaat in je woning. Door deze natuurlijke barrière tussen het grondwater en de begane grondvloer krijgt optrekkend vocht geen kans. Je kunt dus genieten van een ideale luchtvochtigheid zonder kans op stank, schimmels, ongedierte of betonrot. Mensen die gevoelig zijn voor vochtverschillen (reuma- en astmapatiënten) kunnen met een gerust hart ademen in elke ruimte. 

Schema: Schelpen in de kruipruimte (voor en na)

VOOR: Vochtige kelder met condensvorming

NA: Geen vocht met isolatieschelpen

kruipruimte isoleren

Het gebruik van schelpen als opvulling van vochtige kruipruimtes is een ecologische manier om te isoleren. Het helpt bij vocht- en geurproblemen en kan bovendien ook warmteverlies verminderen. 

Het proces begint met het afsluiten van alle openingen in de kruipruimte om vochtige lucht buiten te houden. Vervolgens wordt er een laag schelpen van minimaal 30 centimeter aangebracht, die onder druk wordt ingeblazen. Na vier weken moeten alle openingen weer worden geopend zodat de vochtige schelpen kunnen uitdrogen.

Dit proces zorgt voor een effectieve thermische en hygrische werking en creëert een licht geventileerde bovenzijde die fungeert als isolatie. Met deze methode is het niet nodig om de schelpen aan te dammen en kan de kruipruimte op een duurzame manier worden geïsoleerd.

Premie voor schelpenisolatie in de kruipruimte

Wist je dat je voor schelpenisolatie van de kruipruimte een premie kan krijgen van de Vlaamse overheid?

Info & bestelling

ingeblazen schelpen

Ingeblazen

big bags

Big Bags

Zakken van 20l

Op zoek naar informatie? Download technische fiches, vloeropbouwen, attesten en onderzoeken.

Vandenpeereboomstraat 18
2140 Antwerpen, België
logo ecoschelp

© Ecoschelp . All rights reserved. by Stekkedoos.