Waarom?

Alleen maar voordelen
Bij duurzaam bouwen gebruik je milieuvriendelijke producten met een uitstekende isolatiewaarde. Twee voorwaarden waaraan schelpen meer dan aan voldoen. Dat ze natuurlijk en duurzaam zijn, spreekt uiteraard voor zich. Bovendien zijn ze multifunctioneel. Schelpen komen namelijk voor in verschillende maten en vormen. De kleine exemplaren zijn ideaal voor drainage van (tuin) paden, de grote versies werken bijzonder warmte-isolerend. Zij zuiveren zelfs het klimaat in je woning. Door deze natuurlijke barrière tussen het grondwater de begane grondvloer krijgt optrekkend vocht geen kans. Je kunt dus genieten van een ideale luchtvochtigheid zonder kans op stank, schimmels, ongedierte of betonrot. Mensen die gevoelig zijn voor vochtverschillen (reuma- en astmapatiënten) kunnen met een gerust hart ademen in elke ruimte. De schelpen zijn vlot en snel te plaatsen.

Duurzame grondstof
Schelpen worden per schip gewonnen en opgezogen uit de Noordzee, Waddenzee en Zeeuwse wateren. Aan boord gaan ze door een zeef en krijgen ze een flinke wasbeurt. Tot drie keer toe, want aan wal worden de schelpen opnieuw gezeefd en gewassen met zoet water. Zo blijven er geen zoutresten meer achter en wordt de fauna en flora niet verstoord. En schelpen zijn nagroeibaar. Jaarlijks maken weekdieren volop nieuwe schelpen. De voorraad is dus onbeperkt!

Werking
Een laag schelpen is, in tegenstelling tot zand, niet capillair. Dit betekent dat er geen water omhoog gezogen wordt, maar er vormt zich juist een natuurlijke barrière tussen het grondwater en de begane grondvloer, waardoor het optrekkende vocht geen kans krijgt. De bovenste laag schelpen is helemaal droog en de verdamping van grondwater wordt aanzienlijk verminderd.